Курс по сетивна фотография помага на незрящи хора да прогледнат с обектива на фотоапарата

Курсът по сетивна фотография е част от проект на Сдружението на творците с увреждания в България (СТУБ), подкрепен от Посолството на САЩ.

Курсът се провежда през уикендите до месец юни в ателие “Пластелин” в София, на ул. Цар Симеон 48.

В атмосферата на интересни дискусии, хората с нарушено зрение успяват да се докоснат до основите на фотографията, да научат повече за обектива и фотоапарата или за мобилографа (мобилния телефон) и как да създават добри фотографии. Освен това те обогатяват пространствените си представи, правят първите си опити да хванат по правилен начин фотоапарата, да го насочат към обекта, който желаят да заснемат. Те се вълнуват и са мотивирани да подобрят уменията си за фокусиране, което все още представлява трудност за тях поради това, че все още им липсва практиката.

Предстои участниците в курса да се потопят още по-надълбоко в дебрите на фотографията с помощта на Алберто Стайков и Николай Примов

В програмата са включени занимания с рисуване със светлина (в тъмна стая, чрез движения с фенерче срещу обектива), както и с прожектиране на картини върху обект (предмет или модел). Последното наподобява бодиарт, но всъщност в тъмна стая с проектор се проектират различни изображения и фигури върху модел и последният бива фотографиран.

При по-топло време, организаторите ще изведат участниците навън, за да започнат да снимат и пейзажна фотография (градски, както и природни гледки), разхождащи се минувачи и всичко, което буди вдъхновението им. Аудиоописване на околната обстановка ще помогне на курсистите да изберат коя сцена/случка искат да заснемат.

Сдружението на творците с увреждания в България кани и други участници за бъдещи свои курсове по сетивна фотография.

За повече информация и участие във фотолабораторията:
+359 88 591 4018
office.aadb@gmail.com

Източник: СТУБ