Награди на 20-ия юбилеен “София Филм Фест на брега” – Бургас

Източник: SIFF

Церемонията по връчването на наградите се състоя на 8 април в Културен дом НХК в Бургас.

Жури с председател проф. Георги Дюлгеров и членове Александра Ингилизова, Диана Саватева, Лорис Мануелян, Мария Бенчева, Ради Стоянов, Слави Георгиев, Стефани Райчева и Христо Димитров – Хиндо връчи

НАГРАДАТА НА ОБЩИНА БУРГАС „СРЕБРИСТА ЧАЙКА“ на филма „КАК СЕ НАУЧИХ ДА ЛЕТЯ“

Филмът на режисьора Радивое Андрич бе отличен „за лекотата, с която повежда зрителите през важните теми – за смъртта, войната, разделението и вечните въпроси на живота“.

Радивое Андрич е добре познат на българските зрители с хитовете „Когато порасна, ще стана Кенгуру“ и „Светкавици“ и беше гост на 26-ия София Филм Фест като член на Международното жури на фестивала, като представи лично „Как се научих да летя“ на премиерни прожекции в София и Пловдив през март.

НАГРАДАТА НА ПУБЛИКАТА „СРЕБРИСТА ЧАЙКА“ бе присъдена на филма „МРАК“

Филмът на режисьора Душан Милич е оценен от зрителите с 5,92. Най-новата творба на сръбския режисьор е копродукция между Сърбия, Дания, Италия, България и Гърция. Милич е добре познат на българската публика – от времето на неговия пълнометражен дебют „Ягода в супермаркета“ филмите му са участвали в различни програми на София Филм Фест и са предлагани в разпространение у нас. Той беше специален гост на 26-ия София Филм Фест през месец март и представи лично „Мрак“ пред публиката в Пловдив и София.

СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА на журито бе връчена на документалния филм „ВТОРОТО ОСВОБОЖДЕНИЕ“

Филмът на сценаристката Евелина Келбечева и сценариста и режисьоа Светослав Овчаров бе отличен „за гражданската позиция, развенчаваща един мит, изграден от тоталитарната идеология. Тази позиция е актуална до ден днешен.

НАГРАДАТА НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ НА БУРГАС бе присъдена на късометражния филм „НАСРЕД БЕТОНА“

Младежко жури с председател Симона Славкова и членове Божана Славкова, Бояна Павлова, Ивайло Димитров, Катина Сталева, Мария Ибришимова и Мария Янкова присъди НАГРАДАТА НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ НА БУРГАС на късометражния филм „НАСРЕД БЕТОНА“ на режисьора Йордан Михайловски – „за силното представяне на абсурдната система през невинния поглед на дете“.

Очаквайте „Как се научих да летя“ и „Мрак“ на голям екран в София и страната през 2022 година!