Съвременни електронни артисти озвучават културно-исторически паметници в Пловдив по инициативата Altitude Attitude

Снимки: Пловдив 2019

Емблематични места от Пловдив пътуват по света с видеа и електронни български музикални сетове

Инициативата Altitude Attitude обединява усилията на община Пловдив, фондация „Пловдив 2019“и българската компания за управление на дигитални активи Nexo за почистване на забележителностите в града

Хълмът „Бунарджик“, Младежкия хълм, Небет тепе и Сахат тепе ще бъдат почистени

В навечерието на Деня на Съединението на България и празник на град Пловдив започва серия от шест събития, в които изпълнения на съвременни електронни артисти ще озвучат ключови културно-историческите паметници в града.

Инициативата Altitude Attitude има за цел да популяризира шест емблематични места, превръщайки ги в отворена сцена за шест музикални изпълнения на известни български артисти. Всяко от поредицата събития ще бъде заснето от земя и въздух, за да се създадат едночасови видеа.

Като подготовка за събитията от проекта хълма „Бунарджик“, Младежки хълм, Небет тепе и Сахат тепе ще бъдат почистени от надписи, надрасквания и съпътстващи замърсявания от община Пловдив с подкрепата на българската компания Nexo — партньор на проекта.

Събитията се реализират като част от програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата.

Шест събития в Пловдив

Първото събитие е на 4 септември на Паметника на Съединението, където ще видим основателя на пловдивския аудио-визуален колектив Мелформатор и основен двигател на Altitude Attitude – sayulke.

Програмата продължава с BORNE ALOFT (Бунарджик, 11 септември), Laylla Dane (Младежки хълм, 18 септември), denitza (Небет тепе, 24 септември) и Julieta Intergalactica (Сахат тепе, 2 октомври) и TECHNOBETON (Братска могила, 9 октомври).

Всеки от изброените паметници ще има и свой уникален визуален облик, за който ще се погрижи визуалният артист Петко Танчев – съосновател на творческото студио SenseLab и Мелформатор.

Видеата ще се разпространят и от бъдещите и настоящи европейски столици на културата – Каунас (Латвия), Нови Сад (Сърбия) и столицата за 2023 г. Елевсина (Гърция), за да се представи по съвременен и дигитален начин едновременно историческото наследство на Пловдив и електронната сцена на България.

Източник: Пловдив 2019