Съвременно изкуство „30 години цвят и светлина“ в ТРАКАРТ ПАРК Пловдив

Снимки: Културен център „Тракарт“

Среща на утвърдени творци в сферата на изобразителното изкуство, завършили класа на акад.Светлин Русев преди 30 години

От 6 до 13 Септември 2021 г. в ТРАКАРТ ПАРК – новото културно пространство на Пловдив се събират талантливи артисти, за да обединят  своя творчески заряд, превръщайки ТРАКАРТ ПАРК  в зелен остров на съвременното изкуство, в проекта Съвременно изкуство „30 години цвят и светлина“.  В проекта участват  утвърдени български художници, съвипускници от ателието на акад. Светлин Русев, отбелязващи 30 години от завършване на НХА „Николай Павлович“ в София през 1991 г.

Необходимостта от реализирането на идеята произлиза от факта, че всеки времеви период представя  своята историчност и с творчеството си авторите засвидетелстват един важен етап от развитието на българското изкуство – годините на Прехода.

Симпозиумът е замислен да проследи и покаже творческото развитие и постижения на участниците и да обединят духовните си стремежи.

Ще има публично образователни и работни срещи с ученици от НХГ „Цанко Лавренов“ – Пловдив, както и с хора със специфични зрителни затруднения, които ще бъдат творчески тласък, провокиран от лекториите на преподаватели от НХА „Николай Павлович“, като входът ще бъде свободен.

В симпозиума участват: проф.Десислава Минчева, проф. Ивайло Мирчев, проф. Атанас Атанасов, Димитър Димов, Еслица Попова, Валентин Узунов, Иван Хаджийски, Ангел Китипов, Стефан Петрунов, Станимир Желев, Димитър Яранов, Жорж Трак, Валентина Бъчварова и др.
Визуалните изкуства предизвикват обществото да преосмисли своите разбирания за граници, идентичност и националност – теми, които днес са актуални за Европа и целия свят;

Създадените по време на симпозиума творби ще бъдат показани в изложба на 13.09.2021 от 18.00 часа в ТРАКАРТ ПАРК, „Асеновградско шосе“ /срещу Агрия/.

Експозицията ще гостува в галериите на гр. Казанлък, Ловеч и Поморие до края на 2021.

В контекста на съвременните реалности проектът Съвременно изкуство „30 години цвят и светлина“ дава повече възможност за реализация и публичност на живописта като еманация на творческия процес и затвърждава груповата форма на енергийно-творческия подем.

Проектът е част от програма” Наследство” на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 на Общинска фондация Пловдив – Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC и с медийното партньорство на Радио Пловдив.

Източник: Културен център „Тракарт“