Шесто издание на национална хорова инициатива „България пее”

Шестото издание на „България пее” ще се проведе от 15-ти до 17-ти април 2022 година.

„България пее” е инициатива на Български хоров съюз за популяризиране и поставяне на хоровото пеене във фокуса на общественото внимание. Осъществява се за първи път през 2016 година на територията на цялата страна с подкрепата на българските общини, читалища, хорове, диригенти и хористи.

В инициативата „България пее“ може да се включи всеки български хор, независимо от вида, репертоара, числеността и мястото му на дейност, който проявява желание и подкрепя идеята и целите на проекта, без значение неговата определеност – смесен, камерен, еднороден, детски, църковен, ученически или народен.

Инициативата стартира преди 6 години от 15-ти до 17-ти април 2016 година на територията на цялата страна. С нея беше отбелязано началото на честванията, посветени на 90-годишнината от създаването на Българския хоров съюз. Кампанията има за цел да покаже принадлежността на хиляди българи към това демократично и въздействащо изкуство. Да представи красотата, богатството и колорита на хоровото майсторство в България по нов начин и в нов мащаб. Да обедини хоровете от страната в името на обща идея. Да демонстрира потенциала и желанието за развитието на българските хорове у нас.

Хоровите колективи са активни участници в културния живот на България.

Те предоставят своето изкуство всеотдайно и искрено, и заслужават обществото да им се отплаща с внимание и грижа

Програмата в град Пловдив включва едни от най-известните хорове в България и ще се проведе в три дни

Петък, 15ти Април, 18:30 концертна зала АМТИИ

 1. Детска вокална формация“Омайниче“, дир. Таня Орманова
 2. Хорови формации НМУТИ, Пловдив дир. Анастасия Баткова
 3. Камерен хор “Иван Спасов”, дир. Гергана Люцканова
 4. Женски хор „Тримонциум“, дир. Ваня Атанасова
 5. Студентски хор ПОМ, дир. Яна Делирадева
 6. CAPPELLA ANIMA, дир. Станимира Манолова
 7. АКХ”Гаудеамус”, АМТИИ, дир. Весела Гелева
 8. Академичен народен хор АМТИИ, дир. Костадин Бураджиев

Събота, 16ти Април, 11:00 концертна зала АМТИИ

 1. Подготвителна формация Хорова школа „Стефка Благоева“, дир. Борислава Благоева
 2. Хор на пловдивските момчета, Хорова школа „Стефка Благоева“, дир. Милка Толедова
 3. Девическа хорова формация “Евмолпея”, дир. Алия, Хансе
 4. Младежка формация Хорова школа „Стефка Благоева“, дир. Борислава Благоева
 5. Мъжки хор „Стефка Благоева“, дир. Милка
 6. Вокална студия при НЧ “Паисий Хилендарски-1870”, гр. Балчик, дир. Валентина Георгиева
 7. Детски хор „Орфей“, Хасково, дир. Елена Цветкова

Събота, 16ти Април, 18:00 концертна зала АМТИИ

 1. Хор „Детска китка“, в програмата музика на френския композитор Габриел Форе, Реквием, Ave verum corpus, Tantum ergo и Maria, Mater gratiae, Надежда Кузманова – орган, Владимир Ников и Кристина Карабельова – солисти.
  Яна Делирадева – диригент

АНОТАЦИИ НА УЧАСТНИЦИТЕ

Академичен камерен хор ”Гаудеамус” при АМТИИ ”Проф. Асен Диамандиев”-Пловдив.

Диригент: Весела Гелева Хормайстор: Диана Райчинова

Академичният камерен хор „Гаудеамус” е създаден през 2006 година от проф. д-р Весела Гелева. В своята 15-годишна история хорът е осъществил е множество самостоятелни концерти с ортодоксална, кантатно-ораториална и светска музика от различни жанрове и епохи, записи за Еврорадио, премиерни изпълнения на хорови творби и др. Съставът има многобройни участия в редица национални и международни хорови фестивали и конкурси във Франция, Великобритания, Италия, Полша, Чехия, Унгария, Гърция, Македония и др. и е носител на наградата “Музикант на годината” – категория „Ансамбъл” на Allegro vivace

 

Академичният народен хор към Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив е студентски народен хор. Основан е през 1972 г. с откриването на специалност „Народни инструменти и народно пеене”.

               Хорът има широк спектър в стиловата палитра на своя репертоар – от авторски народни песни от различни региони на страната до полифонични аранжименти, авторски композиции, изградени с авангардни изразни средства (включително алеаторични и сонорични), стари православни песнопения и др. .).

               Успехът на публиката в многобройните му концерти в страната и чужбина (Белгия, Швейцария, Италия, Франция, Русия, Финландия, Полша и др.) е изключителен.

               Ръководители на хора са били:

               Проф. Асен Диамандиев (1972-1975), положил основите на професионалното израстване на състава;

               Доц. Стефан Мутафчиев (1975-1981), с когото се свързват първите успешни изяви на хора;

               Проф. Василка Спасова (1981-2004), под чието ръководство хорът отбелязва блестящи постижения и международна известност.

               От есента на 2004 г. хорът се ръководи от професор д-р Костадин Бураджиев.

               Най-голямото признание за високия си професионализъм хорът получава на 5-та световна хорова олимпиада в Грац, Австрия, през 2008 г., като спечели златен медал и титла Световен шампион в категория Фолклор. За този успех е удостоен с националната награда в областта на музиката „Кристална лира” от СБМТД, Министерството на културата и Радио FM+. Академичният народен хор бе отличен и с грамота на Министерството на културата за големия принос в развитието на българската култура. През 2011 г. в Грац, Австрия хорът завоюва Grand Prix в областта на хоровата музика. През 2021 г. става носител на Златна награда от световния хоров конкурс в Хонг Конг, Китай.

               В началото на 2007 г. хорът записва първия и единствен  компактдиск с композиции на композитора Красимир Кюркчийски „Български фолклорни хорови шедьоври”, през 2011 г. – CD „Live in Concert” с композиции на Ст. Мутафчиева, Кр. Кюркчиски, Н. Стойков, Ив. Спасов, Н. Кауфман, К. Стефанов, а през 2014 г. CD “Магията“.

 

Детска Вокална Формация“Омайниче“,  диригент  Таня  Орманова                  

ДВФ “Омайниче” е създадена през 1995 г.в гр. Пловдив. От създаването на формацията до днес,художествен ръководител и диригент е Таня Орманова.

Репертоарът включва детски забавни песни, хорови произведения,обработки

на български народни песни, популярна музика. ДВФ“Омайниче” е осъществила успешни участия в Македония, Гърция, Турция, Италия,

Испания, Франция, телевизионни и радио записи, носител на награди от Съюз на Българските Композитори, множество плакети и отличия от участия в международни и национални форуми.  ДВФ“Омайниче“ се утвърди като школа за възпитание и образование за децата ,даваща им самочувствие,

вяра и мечти  чрез езика на музиката и песента! Таня Орманова и ДВФ”Омайниче” вярват в своя девиз  „С песен и обич творим добро”!

 

Камерен хор „Иван Спасов”

Диригент –  Гергана Люцканова-Петрова, Хормайстор – Росица Димова

Камерен хор “Иван Спасов” е създаден през 1979г. като Пловдивски младежки камерен хор от доц. Никола Липов. През 1999г. със съгласието на фондация “Проф. Иван Спасов” хорът получава правото да носи името на един от най-забележителните личности в новата културна история на България. От 2000г. диригент на хора става Гергана Люцканова- Петрова, а негов хормайстор от 1999г. е Росица Димова.  

Хорът има зад гърба си богата история. Многократно участва в престижни национални фестивали. Лауреат е на многобройни награди Осъществил е концертни турнета в почти цяла Европа – Италия, Испания, Франция, Белгия, Германия, Австрия, Швейцария, Гърция, Македония, Полша, Русия, Румъния.

Репертоарът на хора е много разнообразен и включва композиции от ІХ до ХХІ век в различни стилове и жанрове.

 

МЪЖКИ ХОР „СТЕФКА БЛАГОЕВА“ при Община Пловдив

Десет години след създаването си, Мъжки хор „Стефка Благоева” има множество успешни участия в национални и международни фестивали и конкурси, сред които за отбелязване са фестивалите в Поморие, Ямбол, Пловдив, Дупница и София, Солун, както и конкурсът „Музика и море“ в Паралия Катерини – Гърция, където печели първа награда за еднородни хорове, първа награда за изпълнение на църковнославянско песнопение, както и Голямата награда.

Хорът има и редица сценични изяви, като концерт с участието на световноизвестния бас Паата Бурчуладзе, както и в спектакъл на операта „Набуко“ от Джузепе Верди на Държавна опера  Пловдив.

Понастоящем диригент е МИЛКА ТОЛЕДОВА, а хормайстор и корепетитор е ЮЛИЯ ПЕТРОВА.

 

за Подготвителен хор на момчетата “Стефка Благоева“

при  ЦПЛР-ОДК ,гр.Пловдив

 

Това са  МОМЧЕТА НА ВЪЗРАСТ ОТ 6 до 10 години, от различните училища на Пловдив, които  много  ОБИЧАТ  да пеят.

Независимо,че са най-малките участници на хорова школа“Стефка Благоева“ те имат своите самостоятелни концерти и участия в културния живот,не само в нашия град а и в страната и чужбина.

 

Младежки хор към НУМТИ „Добрин Петков“ е съставен от ученици от осми до дванадесети клас.

Детски хор към НУМТИ „Добрин Петков“ е съставен от ученици от пети до седми клас.

Дейността на Младежкия и Детския хор е част от задължителната учебна програма в НУМТИ „Добрин Петков“ в прогимназиален и гимназиален етап на обучение. Репертоарът на двата състава е разнообразен и включва произведения от различни епохи и различни композитори – както български, така и чуждестранни.

“Пеещите малчугани“ е детски хор към НУМТИ „Добрин Петков“. Съставен е от ученици от първи до четвърти клас. Инициатор на създаването на хора през 2016 година е Николета Енева. Дейността на „Пеещите малчугани“ е извънкласна и не е част от задължителната учебна програма. Репертоарът на хора включва детски песни от български композитори.

Диригент на трите състава: Анастасия Баткова

Корепетитор на трите състава: д-р Злателина Коларова

 

 

Детско-девическа хорова формация „Евмолпея“ е създадена през 2006 г. по инициатива на доц. д-р Рада Славинска и Арт мениджъра – Ганка Янкова. През годините хорът е реализирал десетки задгранични турнета. Той е ежегоден участник в различни международни фестивали и форуми. Хор „Евмолпея“ е носител на званието „Посланик на добра воля“ и се включва активно в различни благотворителни кампании. Репертоарът включва стилово и жанрово разнообразни песни – от госпъли, спиричуъли през ренесансови, класически, романтични, съвременни произведения до фолклор и църковни песнопения. Понастоящем ръководители на хора са Алия Хансе – диригент, Йорданка Иванова – пианист. От 2021 г. хорът е част от ЦПЛР ОДК–Пловдив.

 

ХОР НА ПЛОВДИВСКИТЕ МОМЧЕТА „СТЕФКА БЛАГОЕВА“

при ЦПЛР Общински Детски Комплекс – Пловдив

 

В продължение на 45 години Хорът на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ при ЦПЛР ОДК – Пловдив развива активна концертна дейност. Изнесъл е повече от 1500 концерта в България и извън пределите ѝ. Участва в концерти със симфонични, камерни, духови, джазови оркестри, в телевизионни предавания и в оперни спектакли: „Тоска”, ”Кармен”, „Хензел и Гретел”, „Кармина Бурана”, „Атила“, „Турандот“ и др. Осъществил е концертни турнета и участия в международни музикални фестивали и конкурси в България, Италия, Франция, Белгия, Холандия, Испания, Португалия, Германия, Полша, Чехия, Унгария, Турция, Гърция, Русия, Украйна и др.

Успехите на хор „Стефка Благоева” са резултат от творческото сътрудничество на диригента Милка Толедова с Юлия Петрова – пианист и хормайстор.

 

 

Хор на Пловдивските младежи „Стефка Благоева“

При ЦПЛР-ОДК ,гр. Пловдив

 

Младежкият хор е естественото продължение на емблематичния за  гр. Пловдив

Хор на Пловдивските момчета “Стефка Благоева“. Това са порасналите момчета от детския хор, завоювали много награди от наши и международни фестивали и конкурси.

През далечната 1981г.основателката г-жа Стефка Благоева ,съвместно с диригента Теодосия Панкова създават и Младежки хор, в него участват младежи  на възраст от 15 до 25 години. Под диригентството на Теодосия Панкова Младежкия хор реализира успешни концертни изяви и участия в хорови фестивали в България,Швеция,Португалия, Италия, Белгия ,Македония и др..Носител е на втора награда от МХФ в гр. Тортона ,Италия/1995г./. 

От м. май 2019год. диригент  и на Младежкия хор е Борислава Благоева, клавирен съпровод и хормайстор е Зарина Гетоева .За краткото време, в което  са екип, те  успяват  да подготвят хора и той взима участие в няколко  международни фестивала-ММФ “Тримонтиада“-гр. Пловдив, Античен театър/2019г. -участие за Европейската столица на културата/,; Xти МХФ “Черноморски звуци“-Балчик, /м. юни 2021г./; 12тото издание на ММФ “Осанна във висините“-гр. София/м. май 2021г./ ; 6тото издание на Националния  фестивал на коледната и новогодишна песен-Хасково, м. декември 2021г.

Сега се представят пред вас в инициативата на БХС-„България пее“, предстои им участие в ММФ за православна музика “Достойно есть“ в гр. Поморие, а през м.юли и в проекта на фондация „Дарби“-България-Норвегия пеят и др.

 

Детски хор „Орфей” е създаден през 1977 година. За своето 40 годишно съществувание  е изнесъл над 650 концерта в страната и чужбина, като е осъществил турнета в Европа и Азия.

               Орфейци са лауреати на награди от наши и международни конкурси и фестивали във Варна, Превеза, Москва, Кантонигрос, Кьолн, Бидгошч, Пловдив, Панагюрище, София,  Несебър, Лорет де мар, Виена, Даугавпилс и Пекин.

 „Орфей” е първият български хор, включен в световния хоров фестивал за мир – Виена, където певците имаха концерт в Златната зала на Виенската филхармония – Musikverein  и  единственият български хор, участващ във фестивалите в Пекин и Шанхай на The China Soong Ching Ling Science&Culture Center for Young People.

Съставът и неговият диригент са носители  на званието „Основател на Детският хор на България”, присъдено им от Български хоров съюз. Хорът е сред финалистите на първото в България  риалити за хорове, организирано от “Шоуто на Слави”  и телевизия Btv.

               Детски хор „Орфей” е носител на  „Златна значка” на Българския хоров съюз, „Сребърна лира” от Съюз на музикалните и танцови дейци в България, а за 40 годишнината бе удостоен и със „Златна лира” на СМТДБ.

Настоящ диригент на хора е Елена Цветкова  – възпитаник на АМТИИ – Пловдив от класа по класическо пеене на проф. В. Александрова и по хорово дирижиране на доц. Кр. Четинян.

Елена Цветкова е носител на „Златна лира” на СМТДБ, Златна значка на Български хоров съюз и е наградена с Почетна грамота за „Принос във вокалната педагогика” на Сдружение „Евтерпани” – София. Тя е секретар на Български хоров съюз и създател и организатор на  единствения в България Национален фестивал на коледната и новогодишната песен.

 

CAPPELLA  ANIMA

диригент  Станимира Манолова

CAPPELLA ANIMA   e създадена през юни 2014 г. като  Камерна  Вокална Формация.

Година по-рано някои от певците в нея под ръководството на доц. Крикор  Четинян и помощник –диригент Станимира Манолова участват в Международния фестивал на Камерната музика – Пловдив, юни 2013 г.  През ноември същата година по покана на Българското Национално Радио те осъществяват концертен запис,  излъчен пo   Би Би Си в рамките на великденските музикални радиопредавания, 2014 г.  

Камерната Вокална Формация участва в Гала концерт на световноизвестния бас Паата Бурчуладзе в рамките на фестивала OPERA OPEN – Античен театър Пловдив, юни 2014.

В Европейската нощ на музеите и галериите формацията представя два свои проекта–Вечерна серенада „Музика преди и след залез”, май 2015 г. и „Вдъхновения”, май 2017 г.

С концерта „Където любовта…” през декември 2016 г. Камерната вокална формация става част от програмата Опера Бутик на Държавна опера Пловдив.

През  2016, 2017, 2018, 2019  и 2021 година  се присъединява към концертите на Националната инициатива на Българския хоров съюз „България пее”.               

През 2020 г. формацията приема името CAPPELLA ANIMA.                             

Репертоарът на състава обхваща произведения от епохата на барока и романтизма, ортодоксална музика, произведения от съвременни автори, някои от които премиерни за България.