Шевица Фест превзема квартал Капана

Започва „ШевицаФест. Традицията среща бъдещето“

На 3 и 4 юни 2022 г. Народно читалище „Алеко Константинов-1954“ ще бъде домакин на първия по рода си фестивал на шевицата „ШевицаФест.Традицията среща бъдещето“. Събитието е част от Програма „Наследство II“ направление „Творческият Пловдив“ на Пловдив – Европейска столица на културата“ и се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация Пловдив 2019.

Програма 3-4 юни

На 3-ти юни от 18 ч. ще се открие изложбата „Шевицата на етносите в Пловдив“ в галерия „Алеко“ към читалището /бул. „Шести септември“ №160/. Изложбата представя национални костюми, везба и старинни предмети на етносите, които от векове живеят в град Пловдив – българи, арменци, евреи и турци. В изложбата са включени национални костюми, шевици и тъкани от частни колекции и съвременни предмети от бита и облекла, изработени от везбарките на Колектива за везба и занаяти „Росица Чуканова-1968 г.“ към читалището – тишлайфери, пана, карета, кенета, шалове, обложки за книги, бижута, съвременни облекла, в извезването на които са използвани орнаменти от автентични шевици. Колекциите на Катя Черпокова и Елица Миланова включват уникални български носии. Старинните мюсюлмански носии са също от колекцията на Катя Черпокова. Еврейският етнос е представен от празнични и религиозни предмети, предоставени от ОЕ „Шалом“. В изложбата е включена старинна арменска везба, дантели, кене. Експозицията може да бъде разгледана до 18.06.2022 г.

Вторият ден от фестивала – 4 юни, ще предложи на пловдивчани и гостите на града разнообразни развлечения, в които самите те могат да участват. Откритата сцена „Ядрото“ в квартал Капана ще се превърне в творческо ателие. По време на фестивала посетителите ще могат да видят и да се насладят на разнообразие от дейности – изложби, работилници за шевици, прожекции, среща с етнографи, ревю на носии, и разбира се, концертна част с автентична народна музика и танци. Предвидени са занимания и за най-малките посетители.

На 4-ти юни от 12 ч. е официалното откриване на фестивала и концерт на фолклорен ансамбъл „Тракия“.
От 12.30 ч. до 18.00 ч. „Работилници за изработка на шевици“ за възрастни и деца. Те са отворени за всички, които желаят да се научат да бродират – деца, техните родители. В работилниците за възрастни везбарките – майсторки от Колектив за шевица и занаяти „Р.Чуканова-1968 г.“ към читалището ще демонстрират уменията си в изработването на везба и ще показват и обучават желаещите в тънкостите на занаята. Всеки посетител може да провокира уменията си под ръководството на Виолета Чалъкова, Добрина Стефанова – членове и на Задругата на майсторите на народни художествени занаяти, Анна Драганова, Мария Ангелова, Веселина Кумчева и др. Везбарките ще демонстрират изработката на шевицата. В Работилничките за деца малчуганите ще оцветяват схеми с шевици, ще рисуват картички, изработват гривнички, редят пъзели от шевици и др. игри и занимания.
От 13.00 до 14.00 ч. посетителите ще се насладят на Ревю от автентични национални носии от етнографските области на България. Дефилето ще представи 14 автентични народни носии, изработени преди повече от един век, които са предоставени от частни колекционери: Катя Черпокова, Елица Миланова и от фонда на читалището. Каним всички, които имат народна носия, да се включат в проявата и да станат част от уникалното ревю.
От 14.00 до 15.00 ч. – представяне на „Памет за утре“ – мултимедийна презентация от стари, уникални снимки с носии от началото на 20 в. Снимките са от лични албуми на фамилии от Пловдив и Южен район. Тя ще се прожектира на фасадата на ул. Загреб 8.
От 15.00 до 15.30 ч. – изложба от предмети на участниците в ателиетата за традиционна везбена орнаментика, които се проведоха през м. април и май т.г. по проекта. Изложените предмети, скици, модели са резултат от съвместната работа на ученици от ТО “Ана Май“ и др. училища и везбарките, които чрез неформалното обучение са помогнали на младежите да усвоят знания, умения и сръчности за шевиците. Посетителите ще видят предмети, апликирани с оригинални шевици – обложки за книги, бижута и др., изработени от Славена Шумарова и Стефка Николова.
От 15.30 до 16.30 ч. – Мариана Килимперова, сътрудник на Етнографската сбирка на гр. Съединение ще представи обичая „Сватба“ и уникални невестински носии от 1903 г., а Стефка Илиева ще презентира книгите „Архаични символи в бродерията“ и „България в шевици“ на Ирен Величкова-Ямами- везбар, етнограф и писател. През 2019 г. тя извеза уникална карта на България с шевици от различните краища на страната. Ирен Величкова-Ямами е родена в София, но от близо 30 години живее в Япония. През годините бродирането я отвежда в различни части на света. Нейни творби са участвали в изложби в Япония, Франция, Италия, Англия, Австралия, САЩ. Във видео филм тя разказва за изработената от нея карта на България и за работата като етнограф и везбар.
От 16.30 до 17.30 ч. – „Шевиците – пътеки към душата на България“ – среща с Тоня Борисова – актриса и писател.
От 17.30 до 18.00 ч. – Музикални изпълнения: Николай Бисеров – гайда и фолклорно студио „Пълдин“ към НЧ „Антим I“, Пловдив
18.00 ч. – „Кръшно се хоро завило“. В хорото ще се включат участниците и гостите на фестивала, туристи, пловдивчани и чужденци и ще обиколи „Капана“.
Закриване на фестивала.

Във фестивалната програма ще звучат и ще видим изпълнения на: ФА „Тракия“, Детски танцов състав „Луди млади“ към НЧ “Проф. Кирил Дженев“, студио „Пълдин“ към НЧ „Антим I“, Пловдив Формация за автентичен фолклор „Куклици“, Николай Бисеров – гайда и състав за съвременна етномузика и етно ритми „Българи“

Фотоконкурс на фестивала „ШевицаФест“

На 3 юни във фейсбук ще бъде обявен фотоконкурс на фестивала „ШевицаФест“. Желаещите трябва да изпратят снимка, запечатала моменти от фестивала. Снимките трябва да се получат до 10 юни на имейл alekokonstantinov@abv.bg или във фейсбука на читалището https://www.facebook.com/chitalishte.alekokonstantinov.

Оценяването ще бъде извършено на базата на броя харесвания във Facebook на читалището. Фотографията получила най-много харесвания ще бъде наградена.

И едно предизвикателство към публиката – призоваваме посетителите да са облечени в дрехи, в които има елементи от български шевици – тениски, шалове и др.