В Пловдив започва V-ти международен фестивал „Здравей, Армения”

Първото от събитията на тазгодишния международен фестивал „Здравей, Армения" ще бъде открито на 02.05.2022 г. от 17:30 ч. на ул.„Райко Даскалов“, Пловдив (пред сградата на БНБ).

Изложбата „Арарат – душата на Армения” e дело на фотографа от Великобритания – Рафи Юраджиян.

Рафи Юраджиян е авантюрист, писател и фотограф, който е пътувал до всички континенти. Работил е за Discovery Channel – Лондон и е член на Кралското географско дружество. Учи в престижния университет по изкуствата Фалмут в Корнуол, който е лидер в създаването на ново поколение специалисти в областта на медиите. По време на пътуванията си, острото му око е успяло да документира красотата на природата и да улови емоциите на хората. Когато е зад обектива Рафи се опитва да запечата впечатленията си от новите дестинации и да събуди любопитството на хората към външния свят. Рафи обича да приема предизвикателства и да пътува. Изкачил е върховете на Килиманджаро и Арарат в планински експедиции. На където и да тръгне, със своята фотография, той винаги остава свързан с арменските си корени, от поставянето на арменското знаме на Антарктида до подкрепата на арменската общност в Лондон.
Негови снимки са изложени в Лондон, Барселона, Букурещ, София, Пловдив, Ереван, Ечмиадзин, ООН в Брюксел. Също така публикува книгата „Разрушаване на паметници в източното християнство“- която съдържа колекция от снимки на арменски църкви.

Съвсем наскоро фотографът работи с българското посолство в Армения, като част от проекта – Пловдив, Европейска столица на културата 2019, за да направи серия от снимки, които бяха изложени в Ереванския държавен университет, и в побратимения град на Пловдив Гюмри.

Освен фотограф, Рафи е запален колоездач и писател. С неговата книга за пътуване, Tour de Armenia, той документира комичните си приключения с колоезденето из страната. През 2018 г. се мести в Армения и сега живее в Ереван.

Пети международен фестивал „Здравей, Армения” се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от културния календар на града за 2022 година.